Week van de scheidsrechter. “onze” scheidsrechter Charly van de Bovenkamp in de Gelderlander

Vorige week was het week van de scheidsrechter. Naar aanleiding daarvan werd scheidsrechter Charly van de Bovenkamp geinterviewd door de Gelderlander. Hieronder het hele stuk.

 

Charly (77) heeft nog steeds lol in fluiten

Charly van den Bovenkamp is al meer dan veertig jaar actief als scheidsrechter in het amateurvoetbal
Fluitend gaat Charly van den Bovenkamp (77) door het leven, zeker op het voetbalveld. ,,Elke wedstrijd die ik leid, beleef ik er plezier aan. Na ruim veertig jaar denk ik nog niet aan stoppen.”
Pouw Jongbloed

Rhenen/Achterberg

Bij VVA Achterberg weten ze niet beter dan dat Charly van den Bovenkamp op zaterdag in zijn knalgele tenue op sportpark De Meent verschijnt. ,,Dan ben ik op vrijdagavond pas rond middernacht thuisgekomen van de zaalvoetbalcompetitie in Renswoude. Ik zou net zo goed in zijn scheidsrechterkloffie naar bed kunnen gaan, want vaak trappen we met de jeugd ’s morgens om half 9 alweer af”, zegt de 77-jarige gepensioneerde buschauffeur.

Verrot schelden
Al ruim veertig jaar is Rhenenaar actief als scheidsrechter. ,,Soms zeg ik op de club: ‘Zoek eens een keer een ander.’ Bellen ze een uurtje later al terug dat het niet is gelukt. Dan ben ik er gewoon, natuurlijk. Straks is er bijna niemand meer te vinden die een wedstrijdje wil fluiten. Ik heb er geen slapeloze nachten van. Toch denk ik: ‘Hoe moet dat straks verder?’ Zonder scheidsrechter kun je niet voetballen.”

Hij kijkt uit naar elke wedstrijd. Dat Feyenoord vanavond in de Champions League tegen Atlético Madrid speelt, maakt hem niets uit. Hij fluit dan in de Veenendaalse zaalvoetbalcompetitie. ,,Vrijdag wordt een goede vriend van mij 75 jaar. Dat is een mijlpaal, dan sla ik voor één keer over. Maar als mijn schoonzus jarig is en ik moet fluiten, dan gaat mijn vrouw alleen op verjaardagsvisite.”

Jaren geleden floot Van den Bovenkamp met 23 collega’s in de Veenendaalse sporthallen. ,,Hoeveel zijn er nu nog, denk je? Precies zes. Je krijgt bijna niemand meer zo gek. Soms kwam er eens eentje proefdraaien. Dat bleef bijna altijd beperkt tot één avondje. ‘Je denkt toch zeker niet dat ik me op een vrije avond verrot laat schelden’, hoorde je dan. Ik ervaar het anders, maar snap wel dat nieuwkomers zich terugtrekken.”

Denk nu niet dat scheldkanonnades aan de oud-voetballer van Rhenus (voorloper van Candia’66) en VVA’71 voorbijgaan. ,,Ik heb één voordeel: ik kan goed tegen kritiek. Beter gezegd: ik kan er goed mee omgaan. Ik fluit nu alleen nog maar de jeugd bij VVA. Een half veld kan ik belopen. Vaak zat staan er van die schreeuwende ouders langs de lijn, die alles beter weten.”

Van den Bovenkamp vertelt hoe hij omgaat met ‘de beste stuurlui die aan wal staan’. ,,Ik vraag zo’n man soms of hij 2 euro op zak heeft. Meestal wel. En dan zeg ik: ‘Weet je wat jij nu moet doen: ga naar de kantine en koop een kop koffie. Hier wil ik jou, als je zoveel kritiek hebt, niet meer zien’. Meestal is de kou dan wel uit de lucht, hoor.”

Natrappende beweging
Hij krijgt ook wel eens een mooi compliment, afgelopen zaterdagochtend nog. Uitgerekend in de Week van de Scheidsrechter. ,,De coach van tegenstander Candia’66 kwam na afloop naar mij toe: ‘We hebben met 7-1 verloren, maar u heeft erg goed gefloten’. Hij vond het bijzonder dat ik een speler van VVA voor twee minuten uit het veld stuurde. Wie een natrappende beweging maakt, gaat even naar de kant. Maakt mij niet uit welk shirtje hij draagt.”

De ervaren Rhenenaar lacht en vertelt een verhaal uit de oude doos. ,,Ik heb in de zaalvoetbalcompetitie wedstrijden van mijn zoon gefloten. De jongens van zijn team begrepen er een keer niets van: ‘Waarom stuurt jouw vader jou uit het veld?’ Nou, op dat moment was Charrel gewoon een van de spelers op het veld, niet mijn zoon. Als scheidsrechter trek ik één lijn.”

Zo kun je het heel lang volhouden, hij is het levende bewijs. ,,Ik ben nooit gestrest thuisgekomen van een wedstrijd. Ik neem niet altijd de juiste beslissingen. Maar ik doe mijn best, meer kan ik niet doen. Je moet een foute beoordeling nooit later in de wedstrijd proberen goed te maken. Dan gaat het van kwaad tot erger.”

Kuipers was een topper
Björn Kuipers vond hij een topscheidsrechter. Het is jammer dat hij is gestopt. ,,Kuipers bleef altijd rustig. Nooit theatraal een kaart uit de borstzak trekken. Gewoon doen, dat is belangrijk. Ik vond Roelof Luinge een arrogante arbiter. Hij zou enkele weken geleden een wedstrijd van VVA leiden, maar zegde af. Zijn vervanger zwaaide ook met kaarten. Alsof hij Luinge wilde overtreffen.”

Van den Bovenkamp geniet meer van het jochie van 14 jaar dat hij soms bij Candia’66 aan het werk ziet. ,,Hij heeft het in de vingers en fluit ook wedstrijden van het team van mijn kleindochter. Zo goed, zo duidelijk. De vader van die jongen begeleidt zijn zoon op een goede manier. Zo’n talent komt er wel. Ik hoop dat hij er heel lang net zoveel lol aan blijft beleven, zoals als ik nu nog altijd.”